Monday, 12 November 2012KEBAIKAN DAN KHASIAT BUAH DELIMA
     Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Ia antara pokok di syurga. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California. Bagi ibu mengandung ia amat sesuai kerana buah ni mengandungi jumlah potassium yang besar, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bereaksi bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga pergerakan jantung agar tetap normal (especially bagi ibu dan perkembangan fetusnya). 

     Dengan memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur, mencegah edema , dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah.

     Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah dan juga menguatkan jantung. Antara khasiat lain buah delima :

>Menghalang pembentukan sel kanser
>Mencantikkan kulit
> Mencegah dari nyanyuk
>Memberi tenaga
>Elok utk pesakit tekanan darah tinggi dan rendah
>Elok utk sistem penghadaman
>Mengurangkan berat badan
>Prevent morning sickness(yuuppp..sesuai untuk ibu mengandung)


Ermm..sangat bagus kan..so mari kita mkn buah delima..kata org tua2, buah delima kena makan sorang2..xboleh nk share2 dgn orang..sebabnye?? xtau lah kenape...tapi xsemestinya kena ikut..sharing is caring kan...selamat mencuba...=)

No comments:

Post a Comment